wat is de basis van een negatieve energiebalans
Voeding
Voeding
02/21/2024
2 min

Wat is een negatieve energiebalans?

02/21/2024
2 min

De komende tijd help ik je op graag op weg met de beste tips naar een hele fijne zomer waar je zo trots als een pauw over het strand kunt flaneren. Want jij mag gezien worden kanjer! Maar eerst de basis! En dat is de energiebalans. Als je dit negeert, gaat je gewicht alle kanten in en helaas meestal de verkeerde.šŸ˜„Ā Wat energiebalans is en waarom je zonder juiste energiebalans niet goed kunt afvallen, aankomen of op gewicht blijven, lees je hieronder.

Afvallen of aankomen?

Om te kunnen functioneren, haalt ons lichaam elke dag energie uit ons eten en drinken. De verhouding tussen deze hoeveelheid energie en de hoeveelheid energie die ons lichaam gebruikt, wordt de energiebalans genoemd.

Wanneer je meer energie verbruikt dan je nodig hebt, wordt het teveel in je lichaam opgeslagen. Wanneer er minder energie beschikbaar is, gebruikt je lichaam deze opgeslagen energie als brandstof.

De basis: je energiebalans

Het is de energiebalans die bepaalt of we gewicht behouden, aankomen of afvallen:

  • Afvallen (vetverlies) = negatieve energiebalans
  • Op gewicht blijven = energiebalans
  • Aankomen (gewichtstoename) (bv. spieropbouw/vetopslag) = positieve energiebalans

Als je dus niet meer eet dan je lichaam vraagt, blijf je op gewicht. Wil je afvallen? Dan moet je aanpassen dat je minder consumeert (negatieve energiebalans). Wil je liever aankomen? Dan moet je zorgen voor een positieve energiebalans. Is het echt zo eenvoudig? Yes, that's all. (al is de aanpassing vaak het moeilijkstšŸ˜˜)

Calorieƫn (kcal)

Deze eenheid geeft aan hoeveel energie er in een specifiek product zit. Zoals je weet bestaat voedsel uit verschillende macronutriƫnten: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten en eiwitten voorzien het lichaam van 4 kcal per gram, en vetten van 9 kcal per gram energie. Hoewel alcohol energie levert (7 kcal/g), wordt het niet als een macronutriĆ«nt beschouwd.šŸ˜

Belangrijk is om te onthouden dat bijna al onze voedingsmiddelen calorieƫn (energie) bevatten en dus brandstof zijn voor het lichaam!

Jouw dagelijkse energiebehoefte

De energiebalans is bij iedereen anders. De exacte hoeveelheid energie die je nodig hebt, hangt sterk af van vele factoren, waaronder gewicht, leeftijd, geslacht, vetpercentage, spiermassa en je activiteitenniveau.

Veel mensen onderschatten de hoeveelheid calorieƫn die ze dagelijks consumeren en verbranden. Wil je afslanken? Dan moet je letten op je dagelijkse calorie-inname en zorgen voor een negatieve energiebalans. Heb je moeite met aankomen? Dan is de kans groot dat je niet genoeg eet. Zorg dus voor een positieve energiebalans, ook wel bekend als overschot aan calorieƫn of calorieoverschot .

Je dagelijkse energiebalans berekenen

Wilt je jouw caloriebehoefte nauwkeurig berekenen? Gebruik dan deze formule. Of begin direct aan het Clean 9 programma. Met dit pakket leer je precies hoeveel calorieĆ«n je nodig hebt om af te vallen, Ā ontstaat een gezonde balans in je lichaam waardoor voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen en ontvang je bij ons persoonlijke begeleiding hoe je gezond en duurzaam kunt afvallen.Ā 

Alvast een lekkere start maken?

Heb je weinig energie en zit je niet lekker in je vel? Of ben je aangekomen en raak je maar niet die overtollige kiloā€™s kwijt? Dan is Clean 9 van Forever jouw redder in nood! Het C9 programma helpt je afvallen, fit worden en je weer gezond voelen. Het geeft je een vliegende start om kiloā€™s kwijt te raken en je weer energieker te voelen!

In 9 dagen creƫer je op een natuurlijke wijze een basis die je helpt bij het afvallen en het opbouwen van spieren. Er ontstaat een gezonde balans in je lichaam waardoor voedingsstoffen optimaal kunnen worden opgenomen. Het C9 programma is onderdeel van het Forever F.I.T. programma, dat speciaal is ontworpen om jou te helpen een gezonde leefstijl te genieten, ongeacht jouw fitnessniveau. Leer van de C9-tools en zet vandaag nog de eerste stap in het transformeren van je leefstijl.

Reacties
Categorieƫn