Wandelend gezin
Bewegen
Bewegen
07/12/2022
5 min

Ga naar buiten en voel je goed

07/12/2022
5 min

Waarom het goed voor je is om buiten te zijn

Mensen worden aangetrokken door het buitenleven. Tijdens lange, zonovergoten zomerdagen kunnen we niet wachten om naar buiten te gaan en te genieten van een dagje in  het park, een boswandeling of een tripje naar het strand.

Maar het plezier van in de buitenlucht zijn is meer dan een vluchtig geluksgevoel door de geur van dennenbomen of het gevoel van gras onder je blote voeten. Het integreren van buiten zijn in je leven kan je gezondheid ten goede komen op allerlei manieren, zowel fysiek als  mentaal – de voordelen worden duidelijk uit veel wetenschappelijke onderzoeken. In de buitenlucht zijn, en dan vooral in een natuurlijke omgeving, heeft een positieve invloed op stress, de bloeddruk, het humeur en welzijn in het algemeen. Uit een studie die werd gepubliceerd in International Journal of Environmental Health Research blijkt dat als je  zelfs slechts 20 minuten per dag in een park of een andere groene omgeving bent, dit je al goed doet. Elke dag ontdekken  wetenschappers meer over de invloeden die de natuur heeft op ons welbevinden en hoewel nog veel onderzoek moet worden gedaan, weten we al wel wat je zou kunnen inspireren  eropuit te trekken.

Buiten zijn brengt je in beweging

In de buitenlucht zijn maakt mensen actiever. Of je nu  een ommetje maakt in je eigen buurt, een wandelroute loopt of een stukje gaat fietsen: meer buiten zijn betekent minder tijd voor de tv en achter de computer. Onderzoek dat is gedaan door de University of California San Diego toont aan dat mensen die buitenshuis sporten, minstens 30 minuten meer matige tot zware lichamelijke activiteit verrichten in vergelijking met mensen die alleen binnenshuis trainen.

De natuur is goed voor lijf en leden

Als je de zon op je huid voelt, wordt een proces in gang gezet dat de aanmaak van vitamine D stimuleert. Deze cruciale vitamine heeft zijn nut bewezen voor een sterk bottenstelsel, het humeur en de cardiovasculaire functie. Maar te veel is niet goed. Zonlicht is goed voor je, maar overmatige blootstelling aan UVA-stralen kan je huid beschadigen. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème en zoek regelmatig de schaduw op.

Buitenlucht maakt je gelukkig

Buiten zijn is een mega-oppepper voor je stemming. Het gevoel van een briesje op je huid of de geur van de natuur om je heen. Onderzoekers van Harvard zijn ervan overtuigd dat zonlicht samenhangt met het gevoel van geluk dat we ervaren als we naar buiten gaan. Het is bewezen dat licht je humeur verbetert en natuurlijk zonlicht heeft daarbij de koppositie. Maar zonlicht doet meer dan je gemoedstoestand verbeteren; feitelijk kan het fysieke genezingsprocessen ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die herstellende zijn van een operatie minder stress en pijn ervaren– en minder medicatie gebruiken – als ze worden blootgesteld aan natuurlijk licht.

"De extra tijd die je doorbrengt in de buitenlucht is goed voor je persoonlijke balans en welzijn."

Na een dag buiten slaap je beter

Uit onderzoeken blijkt dat mensen die tijd doorbrengen in de buitenlucht, en dan met name in een natuurlijke omgeving, beter slapen. Onderzoekers van de University of Illinois geloven dat buitenlucht bijdraagt aan een natuurlijk dag-en-nachtritme, waardoor het lichaam meer melatonine (het stofje waarvan je ’s avonds slaperig wordt) aanmaakt. Hoe meer je binnen bent, des te meer je wordt blootgesteld aan kunstmatig licht waaronder blauw licht dat je slaapritme kan verstoren en waardoor de aanmaak van melatonine afneemt.

De natuur houdt je geest scherp

Andere onderzoeken tonen aan dat kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren nadat ze in de buitenlucht zijn geweest, en deskundigen zijn van mening dat buitenactiviteiten ook nuttig zijn voor het concentratievermogen van volwassenen. Het blijkt dat mensen door buiten fysiek bezig te zijn meer ontspannen en vrolijker worden, dus de natuur in gaan kan precies zijn wat je nodig hebt na een drukke dag. Eropuit gaan kan zelfs helpen bij het bestrijden van de symptomen van zogeheten seizoensdepressie, die wordt gekenmerkt door gevoelens van angst, neerslachtigheid en uitputting. Hoewel de meeste mensen hier last van hebben in de winter, kan het elke seizoen voorkomen. Het goede nieuws is dat de positieve gevolgen van buiten zijn de strijd met seizoensdepressie aangaan, ongeacht de weersomstandigheden.

Wat jij kunt doen

Hoe je meer natuur kan brengen in je dagelijks leven? Ervaar de voordelen van de natuur door meer buiten zijn met kleine stapjes in je leven te integreren. We geven je een paar tips voor een snelle start.

Verander je woon-werkverkeer

Moet je echt zo vaak gebruikmaken van je auto of het openbaar vervoer als je doet? Zou je misschien meer lopend of op de fiets kunnen doen? Als je het geluk hebt dat je op de fiets naar je werk kunt, probeer dat dan een paar dagen per week te doen. Wie weet bevalt het je zo goed dat je het elke dag wil. En er zijn ook andere dingen die je prima lopend of op de fiets kunt doen in plaats van de auto te pakken.

Ga buiten sporten

Je kunt in de zomermaanden wat meer buiten gaan trainen. Er is meer dan genoeg te doen in de openlucht. Wandelen en hardlopen zijn klassiekers, maar dat is nog maar het begin. Gebruik je lunchpauze voor een wandeling of ga zwemmen in het weekend. Wat jouw keuze ook is, er is een gerede kans dat je je beter gaat voelen door het sporten in de buitenlucht.

Buitenlucht boost je creativiteit

Probeer je creativiteit buiten op te doen. Creatief bezig zijn is niet alleen ontspannend, het is ook goed voor je kritisch denkvermogen. Creatief bezig zijn in de buitenlucht helpt stress te verminderen en verhoogt je natuurlijke energieniveau. Misschien is natuurfotografie iets voor jou, of leren schilderen. Wat je passie ook is, je kunt de natuur er altijd bij betrekken en je erdoor laten inspireren. Probeer het buitenleven te integreren in je leven, zelfs als je geen groot natuurliefhebber bent. Je zal zien dat je er gelukkiger, gezonder en energieker van wordt.

Buiten eten

Van barbecueën in het weekend tot picknicken en lunchen op het terras van je favoriete restaurant: voor zo nu en dan buiten eten geldt dat verandering van spijs doet eten. Buiten eten met mensen om wie je geeft is een leuke manier om tijd samen door te brengen en te genieten van wat je lekker vindt.

Kijk je favoriete films en series buiten

Er staat nergens geschreven dat je films en series moet kijken vanaf de bank. Zet een projectiescherm in je achtertuin en geniet ervan onder de sterrenhemel. Buiten zijn voelt als een welkome afwisseling van vastgeplakt zijn aan je bank en je haalt ook nog een frisse neus.

Ga kamperen

Kun jij een betere manier bedenken om lichaam en geest te laten profiteren van wat de natuur te bieden heeft dan je erin onder te dompelen? Het is heel ontspannend om samen met vrienden en anderen die je lief zijn bij een kampvuur te genieten van het uitzicht en de geuren en geluiden van de natuur. Je kunt iedereen aansporen om telefoons en tablets uit te zetten en met elkaar te praten. Kamperen is een heel goede manier om even helemaal te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en te genieten van wat de wereld te bieden heeft.

Ontdek wandelpaden in je eigen omgeving

Vind uit waar verborgen wandelpaden en natuurpareltjes in jouw directe omgeving zijn. De kans is groot dat je nieuwe favorieten vindt om te wandelen, hardlopen of mountainbiken. Bij je plaatselijke outdoor-winkel kunnen ze je vast meer vertellen, maar je kunt natuurlijk ook op internet op zoek gaan naar paden dichtbij die je nog niet kende.

Reacties
Categorieën