gezonde sinterklaas recepten
Recepten
Recepten
11/20/2023
4 min

Gezonde Sinterklaas recepten

11/20/2023
4 min

Bestaan er gezonde sinterklaas recepten? Ieder jaar sta ik er weer versteld van hoe ontzettend zoet en ongezond Sinterklaas snoepjes zijn. Het lijkt elk jaar erger te worden. Ik wilde mijn zoon van 12 er niet aan laten wennen, dus ben ik op zoek gegaan naar verantwoorde gezonde alternatieven. Je kunt er gewoon zonder onderbreking van genieten. Nou bijna!😋

Hoeveel calorieën zitten er in Sinterklaas snoepgoed?

Heb jij enig idee hoeveel calorieën er in een handvol strooigoed zit? Hieronder vind je een overzicht van de populairste snoepjes van Sinterklaas. Bedenk ook dat deze calorieën voor een groot deel uit suiker en ongezonde vetten komen. Het is natuurlijk het beste voor jouw kind om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën uit gezonde voeding te halen. Tijdens Sinterklaas maakt het voedingscentrum onderscheid tussen “dagkeuzes” en “weekkeuzes” (buiten de schijf van vijf). Pepernoten, taaitaai, schuimpjes en speculaas kun je bijvoorbeeld best elke dag geven (in de hieronder genoemde hoeveelheid). Marsepein, gevuld speculaas, amandelstaaf en chocolade geef je het liefst maximaal één keer per week.


SnoepgoedkcalHoeveelheid

Kruidnoten

48 kcal

Per 10 stuks

Chocoladekruidnoten

102 kcal

Per 10 stuks

Pepernoten

92 kcal

Per 10 stuks

Marsepein

105 kcal

Per stukje (25 gram)

Schuimpjes

10 kcal

Per stuk

Taaitaai

15 kcal

Per stuk (klein poppetje)

Borstplaat

35 kcal

Per stuk

Kikker/muis

57 kcal

Per stuk

Chocolade munten

32 kcal

Per stuk

Speculaasjes

48 kcal

Per stuk

Gevuld speculaas

140 kcal

Per stuk (30 gram)

Speculaasbrok

120 kcal

Per stuk (25 gram)

Amandelstaaf

113 kcal

Per stuk (25 gram)

Chocoladeletter puur

141 kcal

Per stukje (25 gram)

Chocoladeletter wit

143 kcal

Per stukje (25 gram)

Chocoladeletter melk

146 kcal

Per stukje (25 gram)

Bron: Voedingscentrum

Gezond strooigoed

Afgelopen weekend heb ik Sinterklaasschuimpje in mijn mond gestopt. Ik dacht meteen: kan ik het uitspugen? Verdomme, dit spul is eigenlijk extreem ranzig en chemisch! En zo ongelooflijk zoet dat bijna het tandglazuur van mijn tanden afspat. Natuurlijk wil je voor je kind niet de pret drukken, maar dan op een iets gezondere maar toch hele lekkere manier. En dus maak ik gezond strooigoed: kruidnoten met boekweitmeel en rietsuiker, en lekkernijen als rozijnen,  noten met pure chocolade en zelfs nog wat bio snoepjes.

gezond strooigoedGezond strooigoed
 Voor zo’n 50 boekweitkruidnoten:
 – 100 g boekweitmeel
 – 1 tl bakpoeder
 – 50 g rietsuiker
 – 2 tl speculaaskruiden
 – snufje zout
 – 40 g boter, op kamertemperatuur
 – 2 el melk
 Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Om erdoor te mengen:
 – klein handje reuze rozijnen
 – klein handje pure chocola rozijntjes
 – klein handje gedroogde cranberries
 – klein handje chocolade noten
 – klein handje yoghurtsnoepjes

Ik kocht bovenstaande bij de natuurwinkel uit van die zelfschepbakken. Ideaal want zo kan je van alles een beetje nemen.

Bereidingswijze

1. Meng in een kom het boekweitmeel met de bakpoeder, rietsuiker, speculaaskruiden en snufje zout. Voeg de boter en melk toe en kneed in een paar minuten tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van en wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Zo kan de smaak van de speculaaskruiden er goed in trekken.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak het deeg uit de koelkast en haal er een klein plukje vanaf. Rol dit tussen je handen tot een klein balletje ter grootte van een knikker. Leg ‘m op de beklede bakplaat en druk ietsje plat. Herhaal dit tot het deeg op is. Houd wel een beetje ruimte tussen de bolletjes op de bakplaat want ze dijen iets uit tijdens het bakken.
 3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnoten in zo’n 15 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze goed afkoelen voordat je ze mengt met de zoete knabbeltjes want anders smelt bijvoorbeeld de chocolade. En daarna: strooien en snoepen maar!!

Tip: Om de kruitnootjes helemaal glutenvrij te maken gebruik dan wijnsteen ipv standaard bakpoeder.

Bron: http://liefdevoorlekkers.nl/2014/11/15/gezond-strooigoed/

Verantwoord gevuld speculaas

verantwoord gevuld speculaasVegan gevuld speculaas, géén suiker toegevoegd.

Bereidingstijd 15 min. / Totale tijd 45 min.

Ingrediënten

Amandelspijs

  • 100 g amandelmeel
  • 40 g ahornsiroop honing kan ook
  • 2 tl citroensap

Speculaas

  • 75 g appelmoes 0%
  • 100 g havermeel of fijngemalen havermout
  • 25 g amandelmeel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 10 ml zoetstof
  • 1 tl kaneel
  • 60 ml plantaardige melk + een beetje extra voor de bovenkant
  • 1 handje amandelschaafsels

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Kneed alle ingrediënten voor het amandelspijs goed door elkaar. Rol het spijs tot een staaf en wikkel deze in in vershoudfolie. Leg dit even weg in de koelkast.
  3. Meng vervolgens alle droge ingrediënten voor de speculaas.
  4. Voeg de appelmoes, zoetstof en plantaardige melk toe en kneed het goed door elkaar tot er een stevig deeg ontstaat.
  5. Maak twee gelijke ballen van het deeg en vorm er met je handen twee vierkante plakken op een vel bakpapier.
  6. Haal het amandelspijs uit de koelkast en verdeel deze met je handen over één van de twee plakken. Leg hier de andere plak speculaas op en duw de randjes goed aan.
  7. Besmeer de bovenkant met wat plantaardige melk en verdeel de amandelschaafsels hierover. Druk deze een beetje aan.
  8. Bak het gevulde speculaas in de oven binnen 30 tot 40 minuten goudbruin en knapperig.
  9. Laat het gevulde speculaas afkoelen en serveer.

Bron: https://thamargoesbananas.nl/gevuld-speculaas/

Pepernoten vanille proteïne shake

Gezond genieten tijdens Sinterklaas? Het eten van pepernoten is een traditie op deze feestdag, maar deze lekkernij is niet heel gezond. Zet door met je gezondere gewoontes en trakteer jezelf in plaats daarvan op een Pepernoten vanille proteïne shake!

gezonde pepernoten shakeIngrediënten
- 1 Maatschep Forever Lite Ultra Vanilla,
- één halve kleine banaan
- 180-240 ml kokosmelk
- 95 gr. vetvrije Griekse yoghurt
- 1tl. honing
- 1/2 - 1 tl. speculaaskruiden
- snufje kaneel
- snufje gemberpoeder

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in de blender en zet 20-30 seconden op de hoogste stand tot er een glad mengsel. Schenk het in glas of in je shakebeker

TIP: Mocht je geen Forever Ultra Lite shake in huis hebben, kun deze shake hier bestellen.

Forever Ultra Lite shake hier bestellen

Mocht je al vanille shake in huis hebben dan is dat ook natuurlijk helemaal prima. Als dit recept je goed bevalt dan hoef je je niet in te houden en kun dit het hele jaar gebruiken. Smakelijk!!!

Reacties
Categorieën