gezonde pizza maken
Recepten
Recepten
02/08/2024
1 min

Gezonde pizza maken

02/08/2024
1 min

Deze heerlijke en gezonde pizza maak je in een handomdraai. Deel jouw portie door 2e en eet lekker als lunch met een frisse salade of eet gewoon een hele portie als avondeten. Dit recept is in zo'n 35 gepiept en goed voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 100 g cherrytomaatjes
  • 125 g champignons
  • 100 g courgette
  • 2 el olijfolie
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 snuf peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 100 g passata
  • 1 tl paprikapoeder
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 100 g bloemkoolrijst
  • 100 g mozzarella geraspt
  • 85 g rucola

Voedingswaarde

Calorieën: 333
Koolhydraten: 21 gram
Eiwitten: 23 gram
Vetten: 19 gram
Vitamine C: 60 milligram

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de cherrytomaatjes en courgette. Snijd de courgette in schijfjes en champignons in kwartjes.
  3. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1 el olijfolie, bestrooi met 1el Italiaanse kruiden, peper en zout.
  4. Bak 15 minuten in de oven.
  5. Maak ondertussen de knoflook en ui schoon. Pers de knoflook en snijd de ui in ringen.
  6. Meng passata, knoflook, 1 el Italiaanse kruiden en paprikapoeder.
  7. Haal de groenten uit de oven en mix met het tomatenpureemengsel.
  8. Bestrooi met een mix van Parmezaanse kaas en bloemkoolrijst.
  9. Verdeel de uienringen erover, gevolgd door de mozzarella en overige olijfolie.
  10. Bak de pizza in 15 minuten af in de oven.
  11. Serveer met de rucola.

Tip! Gezonde pizza klinkt misschien ongeloofwaardig. Toch kan dit makkelijk. Neem eens  koolhydraatarme bodem. Je kunt trouwens ook een low carb tortilla wrap nemen.

Gezonde pizza toppings

Dat is waar het eigenlijk om gaat. De bodem is meestal slechts een stuk deeg. Deze gezonde pizza bestaat volledig uit toppings. Wie houdt daar niet van?
1.Kies je favoriete groenten
2. Bestrijk met goede olie
3. Bestrooi met heerlijke kruiden zoals oregano, basilicum en rozemarijn.
4. Uiteraard mag de kaas niet ontbreken. Niet te veel, want dat is niet gezond.
Het geheim van een gezonde pizza ligt niet alleen in de koolhydraatarme bodem (in dit geval zelfs zonder bodem), maar ook in de toppings. Lees verder en ontdek wat er mis is met normale (kant-en-klare) pizza's.

Het slechte van de doorsnee pizza

Er zijn twee grote boosdoeners; de toppings en de bodem. Pizza is simpelweg fastfood en dus een sterk bewerkte voeding die (ernstig) overgewicht kan veroorzaken. Ongezonde supermarktpizza's zitten vaak vol conserveermiddelen, vol onnodig vet en zout, en zijn doorgaans belegd met het vetste vlees.
Meestal merk je het als je een stuk pizza in je mond probeert te stoppen. Het glijdt overal heen en het vet loopt eraf. En laten we de pizzabodem niet vergeten. Deeg gemaakt van bloem (ofwel snelle suiker). Niet erg handig als je wilt afvallen. Het is oké om af en toe te zondigen. Maar waarom zou je niet  gewoon een heerlijke én gezonde pizza eten?

Reacties
Categorieën