gezonde voeding
Voeding
Voeding
12/27/2023
2 min

Wat volwaardige gezonde voeding is

12/27/2023
2 min

Steeds vaker ontvangen we vragen over verschillende diëten en wat wij van bepaalde producten vinden. Er zijn ook zoveel keuzes waaruit je kunt kiezen om een gezond figuurtje te hebben. Soms kan het lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien! Daarom bieden wij je in dit artikel een reeks goede richtlijnen aan die je de basis zullen bieden voor het samenstellen van een gezond en volwaardig voedingspatroon.

Wat is gezonde voeding?

Ons lichaam heeft energie en voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. In onze darmen worden deze voedingsstoffen onttrokken uit het voedsel dat we eten. Gezonde voeding bevat vitamines en mineralen, eiwitten, onverzadigde vetten, koolhydraten en vezels. Kortom: alle essentiële stoffen voor een energiek, sterk en gezond lichaam.

Wanneer voedsel (te) weinig gezonde voedingsstoffen bevat (maar bijvoorbeeld veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout), noemen we het ongezond voedsel. Deze producten hebben weinig voedingswaarde maar bevatten wel veel calorieën.

Wat is volwaardige voeding?

volwaardige voedingGezonde voedingsmiddelen hebben geen lange ingrediëntenlijst, maar bestaan vaak uit één of slechts enkele ingrediënten en zitten boordevol voedingsstoffen. Producten waaraan geen stoffen zijn toegevoegd (of verwijderd) en die veel gezonde voedingsstoffen bevatten, worden ook wel volwaardige voeding (Whole Foods) genoemd.

Onvolwaardige voeding is vaak bewerkt en zorgt er vaak voor dat we te veel eten en te weinig voedingsstoffen opnemen. Deze producten bevatten veelal lege calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten, E-nummers en weinig tot geen vitamines, mineralen, vezels, goede vetten en eiwitten. Ze dragen dus totaal niet bij aan jouw gezondheid.

Basisbeginselen van gezonde voeding

De afgelopen eeuw is er veel onderzoek gedaan naar voeding en gezondheid. Wetenschappers en onderzoekers hebben soms verschillende meningen over bepaalde voedingsmiddelen en producten. Ook zijn er nog inzichten die nog niet helemaal duidelijk zijn. De regels/richtlijnen waar iedereen het wel over eens is:

  1. Eet noten, granen, zaden en andere gezonde vetten
  2. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
  3. Eet zoveel mogelijk echte, natuurlijke en onbewerkte producten
  4. Eet veel (groene) groenten, knollen en uien.
  5. Eet dagelijks fruit
  6. Eet voldoende eiwitten (groenten)
  7. Drink voldoende water
  8. Zorg voor voldoende zonlicht (vitamine D)

Deze producten zijn goed voor je gezondheid, immuunsysteem en geven je energie. Bovendien moet je ook uit kijken met stress want dit brengt hormonen uit balans. Magnesium en vitamine C zijn hierbij van belangrijke rol. Daarom zou dit de basis moeten zijn van een gezonde levensstijl voor iedereen. Af en toe zondigen door iets ‘ongezonds’ eten mag best, maar daarna concentreer je je weer op het gezonde.

Voeding als “part of your lifestyle”

Wanneer je gezond en volwaardig eet ben je al lekker op weg met je gezonde leefstijl. Vergeet natuurlijk niet te bewegen en vooral je mentale gezondheid aandacht te geven door op tijd stress te herkennen.

Reacties
Categorieën